Menü Bezárás

Gyémánt kő, az időtlen varázslat

A mi feladatunk, hogy minden kételyt eloszlassunk. Megtanítunk mindent, amit tudnod kell, mielőtt gyémánt ékszert vásárolsz. Tudtad, hogy az összes gyémántnak körülbelül 20%-a alkalmas ékszer céljára? Ezeknek a köveknek a minőségi értékelése sok szakismeretet és tapasztalatot kíván. 

gyémánt

Gyémánt étékének meghatározása

A gyémánt szó a görög „adamas” szóból származik, ami azt jelenti, hogy legyőzhetetlen, a Föld legkeményebb természetes anyagához leginkább méltó név. A szó hasonlít a latin „adamare” szóhoz is, ami szenvedélyes szeretetet jelent.

A szín – Colour, tisztaság – Clarity, csiszolás – Cut, és a súlyt – Carat.

Ezt hívjuk”4C” -nek, ezek a tulajdonságok határozzák meg együttesen az értékét.

Miért ragyognak a gyémántok?

Minél nagyobb a kő mérete, annál nagyobb a fényvisszaverő képessége  és annál szebben  ragyog. A nyers gyémántok többsége 1 ct alatti. Minél nagyobb egy gyémánt, annál ritkább, és így az ára jóval több.

A gyémánt a legkeményebb természetes anyag . Keménysége állítólag 58x-a a következő legkeményebb ásványi anyagnak, így az egyetlen anyag, ami karcolhatja, az saját maga.gyémánt

Az egyik legfontosabb tulajdonság a csiszolás, mert ez van a legnagyobb hatással a ragyogására, ugyanis, ha a gyémánt tökéletes szín minőséggel és tisztasággal rendelkezik, egy elrontott csiszolás miatt nem lesz szép csillogása. Amikor a csiszolása megfelelő, a fény visszavezethető a gyémánt tetejébe (tábla). Ha a vágások túl sekélyek, az alsó részből szivárog a fény, ha túl mély, akkor oldalról távozik.

gyémánt csizsolás

Második legfontosabb a színe, ezt észleli szemünk másodszorra. Minél színtelenebb, annál nagyobb az értéke. A halványsárga szín elkerülése érdekében érdemes „H”-t, Top Crystal-t, vagy annál magasabb éréket keresni.

diamond corols

A gyémántkő tisztasága

 

A tisztaság  a kis felületi jellemzők értékelésére, amelyek az elhomályosulások és/vagy belső jellemzők. A tisztaság gyakran a legkevésbé fontos szempont a gyémánt megvásárlásakor, mert a legtöbb zárvány mikroszkopikus méretű, nem szakképzett szemmel nem látszik. Érdemes az SI1 vagy, tisztább követ választani, hogy szépen ragyogjon az ékszerben.

Nézd meg gyémántköves eljegyzési gyűrűinket: ITT

gyémánt tisztaság

A negyedik „C” a karát. Gyakran félreértik, sokan tévesen azt hiszik, hogy a kő méretére utal. A karát a kövek súlya. 1 karát = 200 mg.  Ha karátméreteket hasonlítunk össze, akkor figyelembe kell venni a csiszolást is: például egy magas karátos, hibás csiszolással, minősége kisebb, mint egy kisebb karátsúlyú kő hibátlan csiszolással.diamond carat

Néhány híres gyémánt: Drezdai 41ct, Hope 44,5ct , Cullinan 530,20ct, Sancy 55ct, Tiffany 128,51ct, Kohinoor 108,93ct, Cullinan IV. 63,60ct, Nassak 43,38ct, Sah 88,70ct, Firenzei 137,27ct