Menü Bezárás

Kiesett a kő a gyűrűből… Miért?

Egy gyönyörű ékszer több évtizedig is csodálható, de sajnos még a legszebb darabok is áldozatául esnek a kiesett kőnek. A kiesésének a leggyakoribb a normál kopás, különösképpen a gyűrűk esetében, hiszen ezek az ékszerek vannak legjobban kitéve a környezeti hatásoknak, ütődésnek, súrlódásnak. Kevésbé esik ki a kő a medálból, illetve a fülbevalóból.

Másik oka lehet az is, hogy a foglalat, ami legtöbb esetben egy nagyon kis vékony, finom arany „karom”, beleakad kötött ruhába, törölközőbe, és kilazul.

Ha a kő kiesett a gyűrűből, okozhatta a helytelen viselés is, ha erőt kell kifejteni a kezünkkel, például edzőteremben, vagy nehéz poggyász cipelése miatt is. Akár mosogatáskor egy fém lábos is okozhat sérülést a puha arany ékszereken. Előfordulhat, hogy csak véletlen megütjük valamivel.

Célszerű minden ilyen elfoglaltság előtt levenni, hogy hosszan megőrizzük a szépségét.

Kiesett a kő a gyűrűből

kiesett a kő a gyűrűből

Ma a letisztult, egyszerű, nem vastag gyűrűk a divatosak. Ha a gyűrű vékony, akkor a kis arany karom is arányosan vékonyabb, és mivel puha is, könnyebben elhajlik, és így a kő is kimozdulhat és kiesik.

Van néhány olyan eset, amikor a kő kiesett a gyűrűből, mert nem volt jól befoglalva. A White Gold ékszerüzletben minden egyes ékszerbe egyenként kézzel foglalt kövek vannak. Mielőtt a pultunkba kerülne, alapos vizsgálaton, és ultrahangos teszten is átesnek ékszereink.

Fontos tudni, ha egy kő nincs szakszerűen befoglalva, az azt jelenti, hogy viseléskor azonnal kiesik! Hetekkel, hónapokkal a viselés után  mindig egy külső behatás okozhatja a kő kiesését.

Mi a teendő, ha kiesett a kő a gyűrűből?

 

A hiányzó kő olyan, mint a hiányzó fog. Nehéz nem észrevenni, esztétikailag is zavaró. Ha még megvan a kiesett a kő, egy kis papírlapra fel kell ragasztani celluxszal, hogy el ne vesszen, és műhelyünkben néhány nap alatt befoglaljuk. Ha nincs meg a kő, akkor új követ adunk. Egy ilyen munka kisebb kövek esetében 2-3000,-ft. Ilyenkor az összes többi követ is ellenőrizni fogjuk, és egy tisztításon is átesik az ékszer.

eljegyzési gyűrű

Legtöbb esetben nem azért esik ki a kő, mert nincs jól befoglalva?

Manapság az eljegyzési gyűrűk közül a vékonyabbak a népszerűbbek. Ez rendben van, csak tudd, hogy minél vékonyabb a design, annál könnyebben hajlik meg az arany. Minél kisebbek a kövek a gyűrűdben, annál apróbbak lesznek a kis foglalatok is. Ezt vedd figyelembe a gyűrű vásárlásakor! Ha mégis vékonyabbat szeretnél, tudd, hogy sokkal óvatosabbnak kell lenned vele.

 

Csak nagyon rövid ideig viseltem a gyűrűt, és máris kiesett egy kő, nem volt jó a foglalat?

Nem az számít, hogy mennyi ideje van meg a gyűrűd, hanem az, hogy mikor sérült meg. Ugyanúgy, ahogy veszel egy új autót, és például másnap nekiütközöl valaminek. Ha a gyűrűd egy nap alatt beleütöd valamibe, az lazítja ki a követ, nem pedig az, hogy mennyi ideje használod.

Ha kiesett a kő a gyűrűből, hozd el üzletünkbe, és rövid időn belül szakszerűen pótoljuk!

Kaufmann Ágnes – aranyműves, ötvös – Veszprém