Menü Bezárás

Mit jelent a 14 karát arany?

Az arany ékszer tisztaságának meghatározására utal. Ha 1000 grammra nézzük, akkor egy kiló 14 karátos aranyban 585 gramm színarany (24 kartát), és 415 gramm ötvöző van. Ha ékszerkészítésre használjuk fel az aranyat, azért kell ötvözni, mert az arany nagyon puha, és nagyon hamar elkopna, megrongálódna.

mit jelent a 14 karát aranyA 14 karátos arany színét (lehet sárga-, rozé- és fehérarany), az ötvözők adják meg

Melyik ötvözőlől milyen színű lesz az arany színe?

Ha az ötvöző egészében, vagy túlnyomó részben réz, akkor az arany vörös (rozé) színű lesz. Sárga színű akkor lesz, ha az ötvöző nagyobb része ezüst. A fehérarany ötvözője más fémekkel együtt a nikkel, ez adja a fehéres színét. Nemesebb fehérarany színt képez a palládiummal való ötvözete, mert olyan kemény, mint a nikkel, ezért a megmunkálása könnyebb, szebben kidolgozható lesz.

arany színek: fehérarany, rozéarany, sárgaarany


Mit jelent a 14 karát arany? Hány karátos arany ékszert válasszak?

A 14 karátos arany a legjobb választás karikagyűrűkre, eljegyzési gyűrűkre és minden olyan arany ékszerre, amit hosszú távon szeretnénk viselni.

Ami ennél alacsonyabb kartát számú, hamar oxidálódik, és nem is lehet olyan fényesre polírozni, mert az már nem olyan képlékeny. A 14 karát alatti ötvözetből készült ékszer ridegebb, és könnyebben törik.

sárga arany karikagyűrű, fehérarany karikagyűrű, rozéarany karikagyűrű

A fehér arany ékszerek színe nem teljesen fehér, hanem inkább pezsgős színű. Ezért a fehéraranyból készült ékszereket ródium bevonattal látják el, hogy hófehér legyen. A ródium nemcsak fényes fehér színt kölcsönöz az ékszereknek, hanem minimálisan védi is az arany felületét, viszont az idők folyamán ez réteg kopik az ékszerről, de időről-időre újra lehet ródiumozni, hogy ismét régi fényében ragyogjon. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy ez az eljárás az ékszer előkészítése során csiszolással jár, így az veszít a súlyából. Ha az ékszer köves, a csiszolás folyamán a foglalatok is enyhe mértékben gyengülhetnek, ezért akkor érdemes ezt megtenni, ha már nagyon szükséges.

A sárga arany és rozé arany ékszerek, ha megkarcolódnak, polírozni lehet, ezeken nincs külön bevonat.