Menü Bezárás

Mi az a ródium bevonat?

Ródium bevonat ékszereken

 

A ródium, amely a Mendelejev kémiai elemek periodikus rendszerében a 45. helyet foglalja el, ezüstfehér színű nemes ritka fém, értéke körülbelül tízszerese az aranynak.

Ródium bevonat arany és ezüst ékszereken. Az ékszergyártásban a ródiumot a fehérarany ékszerek bevonására használják. Az ok, amiért a ródiumot gyakran használják a fehérarany bevonására, egyszerű: valójában fehérarany nem létezik. A fehérarany a színaranynak (ami sárga) egy ötvözete, palládiummal, ezüsttel, vagy nikkellel ötvözik, hogy fehéres legyen az árnyalata. A fehérarany inkább kicsit pezsgős színű, ezért ródiummal borítják, hogy fokozza a fényt és a fehérséget. Sárga- és fehéraranyból készült ékszereknél, ha a fehéraranyat ródiumozzák, sokkal jobban látszik a kontraszt. Gyakran például sárgaarany ékszereknél a foglalatot ródiumozni szokták, hogy a kő ne sárgás fényt adjon vissza.

ródium

ródium bevonat

Milyen előnyei és hátrányai vannak a ródium bevonatoknak?

A ródium bevonat adja meg a fehérarany ékszerek fehér és ragyogó színét, felületét. Mivel jóval keményebb az aranynál, ezért az ékszer karcállóssága is kicsit jobb, persze ez nem azt jelenti, hogy nem lesz karcos. Ellenállnak a savaknak és lúgoknak, és alig oxidálódnak, nem színeződnek el.

A ródium nem színeződik el, ez a tulajdonsága az ezüst ékszereknél nagyon kedvező.

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a ródium bevonat sem tart örökké, lekopik az ékszerekről.

ródium bevonat

Mennyi idő alatt kopik le a ródium bevonat az ékszerről?

A ródium bevonat hátránya, hogy nem állandó. Hogy mennyi idő alatt kopik le, azt nagy mértékben befolyásolja, hogy mennyit és hogy van viselve az ékszer. Mindennapos viselésben egy gyűrűről sokkal hamarabb lekopik, mint például egy nyakláncról, vagy fülbevalóról. Elég, ha fémkilincset nyitunk le vele, vagy uszodában üvegmozaikot érintünk benne. Ezek a felületek például keményebbek a ródiumnál, és jobban koptatják is.

Természetesen újra és újra lehet ródiumozni az ékszereket. Maga a ródiumozás 2-3000,- ft. általában egy gyűrű esetében. Ez a folyamat azzal jár, hogy a gyűrűt megcsiszoljuk, felpolírozzuk, és ez után ródiumozzuk. Túl gyakran nem ajánlott, mert ilyenkor az ékszer mindig veszít súlyából. A ródium bevonat nagyon szép, hófehér, de nem érdemes minden egyes karcnál újra bevonatni az ékszert.